Je mag ook niets meer zeggen
Een nieuwe tijd vraagt om een nieuwe taal. Maar wie weet eigenlijk nog wat je wel en niet tegen wie kunt zeggen? In zijn boek en bijbehorende trainingen gaat Mounir Samuel (met humor) in op de vele manieren waarop een taal kan uitsluiten en wat we daaraan kunnen doen. Hij zet je aan het denken en schuwt geen taboe of ongemak. Zo gebruikt hij het dagelijkse woordgebruik om aan te tonen wat er mis gaat in de samenleving en komt hij met scherpe interventies. Doel is om een veilige, inclusieve en toegankelijke taal te creëren voor en door iedereen. Mounir geeft je geen checklist of verboden woordenlijst, maar tools hoe waardengericht te spreken. Dit is dé blauwdruk voor een nieuwe taal in een nieuwe tijd.
Het vervolg en de verdieping op Waarden voor een Nieuwe Taal die hij ontwikkelde voor de Code Diversiteit & Inclusie.
“Samuel wijst op de kracht en macht van woorden. Je mag ook niets meer zeggen is een moedig en vooruitstrevend boek dat iedereen aan het denken zet.”
Het Parool
Mounir verzorgt op basis van Je mag ook niets meer zeggen lezingen, trainingen, workshops en presentaties voor overheid, bedrijfsleven, onderwijs, kunst- en cultuurinstellingen en maatschappelijke organisaties om gezamenlijk letterlijk en figuurlijk een waardengerichte vertaalslag te maken.
Nominatie Taalboekenprijs 2023
Je mag ook niets meer zeggen is door Onze Taal, Trouw en het Algemeen-Nederlands Verbond genomineerd voor de taalboekenprijs 2023. Zie de website van Taalboekenprijs.
Interview VN
Publicist Mounir Samuel wil mensen met elkaar verzoenen. Daarom schreef hij Je mag ook niets meer zeggen, een boek met vijftien kernwaarden voor een nieuwe taal die recht doet aan de ervaring en geschiedenis van mensen. ‘Uiteindelijk wil ik dat mensen nadenken over wat ze zeggen.’
© Kirsten van Santen, het Tropenmuseum (2023)